Tuesday, September 8, 2015

nak kurus...nak kempis perut

topik menarik, orang lelaki ke orang perempuan mesti suka cerita2 nak kurus, nak kurangkan berat badan, nak kempiskan perut, nak six pack...:D
setiap syarikat supplement mesti kluarkan produk2 utk kurus & kempis. yang murah ader, yang mahal pun ader. kalau orang tanya pendapat kak engku, kalau mkn tu ok tak, kalau makan ni camner. Jawapan nyer, tetap nak kurus, nak kempiskan perut ..TIPS plg mudah , plg penting KENA JAGA MAKAN. Ingat !!!  U ARE WHAT U EAT. Supplement, exercise akan membantu mempercepatkan proses kurus & kempis.dan kena istiqamah mkn supplement nie. Tapi kalau hari2 makan supplment tapi makan xjaga, mungkin boleh kurangkan berat badan cuma it takes time...lama2 boring nak diet dah. :D
apa yang kak engku amalkan :-
1) Minum kopi garam buluh
2) Makan garlic *boleh baca dlm blog kak engku keberkesanan garlic dlm membantu proses penyerapan lemak

3) Garam buluh utk detox
4) BB plus utk kolagen

5) Makan jangan sampai terlalu mengenyangkan.  Makan malam sebelum kol 9 mlm. Avoid late night supper. Banyak minum plain water.
6) Exercise ?? jogging tu aderlah tapi mungkin 3-4 minggu sekali. indoor exercise (yoga style)
 Yang paling penting, kurus utk sihat. Jaga pemakanan utk kesihatan bukan kecantikan semata-mata. Especially kalau dah masuk 4series macam kak engku. :-)



Sunday, July 26, 2015

salam aidilfiri

sebulan lebih xsempat nak update blog nie...dari ramadhan ke syawal.Cerita raya xlariklah dari topik..mkn..mkn...mkn...ada yg post bulan puasa turun KG, seminggu raya naik balik KG. kalau nak turun, kena jaga makan. ambk suplement. tu wajib. kalau asyik makan, tak ambk apa2 supplement, confirmlah naik tak turun.Sebelum naik ngan mendadak baik jaga skrg sbb nak naik sng, nak turun tu mmg payah...

untuk kak engku, sama jer amalan bulan puasa ngan bulan2 yang lain. supplement tu wajib...dan tambah lagi minum jus buah tu...turun2kg lps raya still maintain gak.
ni jer pun yg kak engku amalkan. saper berminat nak order leh whtsapp 013-3428074
 tambahan, bleh amalkan minum campuran air buah nie
Bila umur meningkat nie, kena extra care ngan kesihatan kita. Badan dah semakin tua, sistem dlm badan da semakin uzur. Kena tambah apa yg patut utk bantu badan kita nie.

Akhir kalam, masih dalam syawal nie. Selamat Hari Raya...Maaf Zahir dan Batin. :-)
 

Monday, May 25, 2015

DIET MENU. MENU DIET

For those, yang tengah plan nak kurangkan berat badan. Boleh cuba follow this menu. RECOMMENDED, ive tried once ,memang turun. 7kgs in a week but of course PERLU MOTIVASI yang tinggi nie.

For breakfast 
2biji telur (hard boiled) 
or
2 biji sosej (rebus sahaja) 
+
Plain water atau low fat milk

For LUNCH/ DINNER
Yong tau foo (tanpa kuah pedas/sup)
or
Plain Salad (tanpa dressing- mayonis etc)
or 
Sup sayur (rebus shj)
or
Grill fish 
or
steam chicken
+
Plain water 
LUNCH between 12-1pm
DINNER before 7pm

Kalau rasa lapar in between BF/LUNCH/DINNER or even late at night
boleh makan plain biscuits/crackers 
low fat milk or
plain water

*****************BELOW FOOD NOT ALLOW *********************
Buah2an , chocolate, ice-cream, biskut choc/berjem , roti, cake, bihun, mee, keowteow, nasi, 
air berkarbonat,  coffee, milo, air buah/jus
****************************************************************

*i try this diet lepas bersalin anak bongsu masa tahun 2006. 
Masa pregnant , berat naik extra 20kg, 
dah biasa pakai baju s/m..alih2 kena tukar ke L/X. Masa tu,  BF + lunch mmg jarang joint member2 makan. kalau keluar juga, terpaksalah carik menu2 yg sesuai.
*my tips ~ start step by step. Jangan drasktik, nanti xdpt nak bertahan.
My suggestion : 
Step 1. Makan macam biasa tapi  kurangkan kuantiti makanan
Step 2. Kurangkan makan nasi - mungkin 1 hari 1X jer
Step 3. Jangan makan nasi/ karbo food
Step 4. barulah start with above MENU
How long for each step, is up to you. 
In shaallah, kalau istiqamah boleh turun berat badan nie. 
Chaiyo2 fighting


Once you dah dpt ideal weight, xperlu dah follow menu ni, nanti  jadi underweight plak.
Makan ikut recommended as per PIRAMID makanan. Apa yang perlu banyak, apa yang perlu dikurangkan.
Start consume supplement utk helps to boost your metabolisma. 
^___^

GOOD LUCK LADIES








Friday, May 22, 2015

SUPPLEMENT YANG SESUAI

Nowadays banyak betul supplement yang dijual dipasaran. Soalan yang selalu kita pun tertanya2:
1. Tak  tahu yang mana satu nak makan.
2.Yang mana satu yang sesuai.
3.Kalau makan semua boleh ke?
4. Atau x perlu pun makan supplement ni?

My answer :
1&2 : makan ikut apa keperluan dan ikut kesesuaian umur kita.
Maksudnya.cth
Umur20an - Ada masaalah senggugut
Makan maharani. Xperlu ambik kolagen drink utk keanjalan kulit sbb xsesuai dengan keperluan dan umur.
Perlu ada ilmu...rajin2 lah bertanya dan research 'Google, testimoni atau feedback org2 yang dah pernah consume produk/supplement tersebut

3: supplement yang mendapat kelulusan kkm, sepatutnya xder masalah utk dimakan bercampur2.
Cth: herba maharani + kolagen drink.
Cuma perlu diingat kan kita perlu minum air yang banyak sepanjang pengambilan supplement. Ini untuk mengelakkan side effect yang mungkin akan ada disebabkan supplement yang tidak dihadam / diproses oleh badan. Tapi sebenarnya tanpa pengambilan sebarang supplement pun kita mmg wajib minum air yang banyak ikut keperluan tubuh badan kita.

4. Disebabkan cara hidup corak pemakanan zmn moden yang penuh dengan fast food, kita wajib amalkan  supplement utk pastikan badan kita mendapat semua keperluan zat vitamin yang diperlukan.

My recommendation
Start dari teenagers : amalkan pengambilan vitamin C atau multivitamin
Bila mencecah umur 26 tahun  ke atas  dimakan proses penuaan bermula,  boleh amalkan Bb plus Dan maharani.
Bila masuk umur 30an keatas, penyakit mula dating menjenguk, terus makan maharani, bbplus dan ditambah dengan garam buluh, garlic. Air minuman diharuskan dari air2 yang mempunyai campuran bhn2 utk kesihatan cth kopi mineral, kook Tamar dan sebagainya.

Ramai kawan2 yang tanya, apa yang saya makan dan amalkan. Tulah jawapannya.

Dan paling penting juga, amalkan makan makanan mengikut healthy pyramid food.




Friday, April 17, 2015

HAI-O menipu!!????

Salam hujung minggu...time2 cuti nilah ada masa nak update blog, nak layan internet jap, nak jwb email potential customer yg tanya psl produk2 listed dlm blog nie.

Tadi tengah browse internet, terbaca artikel HAI-O MENIPU psl produk, skim cepat kaya dan macam2 lagi. Tu yang terpanggil nak "not to explain" but more "to share" some info psl MLM@HAI-O.
Dlm blog ni, kakengku ada tulis, jgn sebab NILA setitik rosak susu sebelanga. Bila ada yang tak jujur dalam berniaga, habis semua yang terlibat dlm Hai-O merasa kesannya. dilabel menipu dan sebagainya.

Apa tu biz MLM?Multilevel marketing
  1. Ada service - jual product
  2. Ada sponsorship - menaja. Menaja nilah dikaitkan dengan multilevel. kita rekomenkan kwn2 utk sama2 berniaga mcm kita, indirectly jadi "downline" kita.
Semua biz yang menjalankan konsep biz MLM akan ada 2pekara tu, SELLING n SPONSOR. Bukan Hai-O sahaja, amway, shaklee, larome, dan mcm2 biz yang lain termasuk even insurans company pun ada konsep downline nie.
Ada gak peniaga yang bukan datang dari MLM company tapi menggunakan konsep yg sama.
Cth A membeli tudung di jln TAR dari syarikat XXX, syarikat XXX menyatakan kalau A ambik 10 helai dia akan dapat pada harga borong dan kalau A rekomenkan kwn2 untuk beli dari syarikat XXX, A akan dpt lagi komisen.
Kalau syarikat MLM , kwn2 itu dah termasuk kategori downline tapi bagi syarikat XXXyag tidak mempunyai lesen MLM, kwn A hanyalah sebagai daya penarik.
HAKIKATNYA disini, konsep MLM bukan sahaja diguna pakai utk syarikat spt Hai-O tapi peniaga2 yang lain juga.

TAPI sponsorship BUKAN SATU PAKSAAN YANG WAJIB dlm HAI-O. Bila kita daftar ahli (RM50/setahun), kita ada 3 pilihan :
1) Jadi ahli dan hanya nak beli produk pada harga murah utk kegunaan sendiri
2) Jadi ahli dan menjual barang
3) Jadi ahli, menjual barang dan menaja (rekomen kwn2 utk sama2 jadi ahli utk dpt kelebihan beli pada harga murah)

Apa kelebihan sponsorhsip?
Sponsorship atau mempunyai downline diperlukan bila kita nak mempunyai pangkat dalam hai-o yang menentukan bonus%

Apa pentingnya pangkat?
Pangkat ini menentukan percentage % bonus yg kita dpt setiap kali kita membeli produk
cth masa kita awal2 joint ahli, kita jadi pengedar D1 dgn bonus 3%
setiap kali kita beli barang, Hai-O akan beri tambahan 3% kpd kita.
Barang kita beli RM200 = Bonus value180. Jadi haio akan bagi 3% X 180
Jadi semakin tinggi pangkat kita, semakin besar %bonus yang kita dapat.

Sama juga bila kita bekerja makan gaji, bila ada pangkat, gaji semakin besar, kenaikan gaji dan bonus juga besar

lagisatu yang orang selalu salah anggap dan pertikai , nak joint biz haio kena modal besar...RM20K dan sebagainya. NAK JOINT BIZ HAIO TIDAK MEMERLUKAN MODAL BESAR . CUKUP HANYA PENDAFTARAN AHLI SEBANYAK RM50 shj.

Tapi kenapa ada yang keluar modal sebanyak RM20K?
Sebenarnya , bila kita nak berniaga dlm hai-o ni, ada 2 cara :
1) Retail, beli dan berniaga secara kecil-kecilan. bila ada buyer nak beli produk, baru kita akan order dari hai-o. Kita xsimpan stok yang banyak.
2) Wholesale, beli dan berniaga secara besar-besaran.
RM20K adalah konsep wholesale @ BORONG. Kita beli 10biji BIOAURA, 10set Premium Beautiful dan sebagainya. Lepas tu kita jual dlm keadaan stok dah ready.

Apa untungnya berniaga secara wholesale/borong?
Keuntungan yang tinggi. Cth kita beli 10biji bioaura dengan harga RM20K, kita akan dpt keuntugan bonus% sbyk21 % dibandingkan dengan 3% (masa awal2 jadi ahli dan beli produk secara kecil-kecilan).
SEKALI LAGI...TIADA PAKSAAN UNTUK JOINT HAI-O KENA berniaga secara BORONG. Tapi ada yang ambk kesempatan, bila berkongsi peluang perniagaan dengan kawan2, terus cerita pasal keluar modal yang besar.

kalau kita xminat biz haio, biz mlm...bila kita berniaga conventional pun kita ada pilihan nak berniaga secara retail@kecil2an conth buka gerai nasik lemak, jual burger atau kita nak berniaga secara besar2an, buka restoran, buka francais.

ALLAH MENGURNIAKAN OTAK YANG TERLETAK DITENGAH-TENGAH ANTARA TELINGA KIRI DAN KANAN SUPAYA KITA MENDENGAR DARI KEDUA BELAH PIHAK TAPI MENGGUNAKAN OTAK KITA YANG SATU UNTUK MEMBUAT PERTIMBANGAN YANG TERBAIK TANPA TERPENGARUH DENGAN CAKAP2 ORANG DISEKELILING KITA.

Kalau ada yang berminat nak joint biz hai-o atau nak tahu lebih lanjut mengenai biz ni, bleh email to keminoz@gmail.com atau whtsapp 013-3428074




Saturday, April 11, 2015

HARI MINGGU

Aktiviti wajib hari minggu , pergi pasar, pasar tani, pasar borong. Beli sayur, beli ayam, beli ikan...macam2 yang kita beli. Balik dari pasar , kita cuci tapi kita PURIFY tak ?
Ada orang prihatin pasal air yang dia minum, dia beli WATER FILTER
Ada orang prihatin pasal makan makanan yang sihat, dia elakkan ajinomoto dan sebarang perasa tiruan setiap kali memasak. Tapi ada satu benda yang kita lupa. Bahan mentah yang kita beli tu telah melalui macam2 proses bagi mengekalkan ketahanan, kesegaran dan macam2 lagi.

Jadi macamana nak cuci bagi memastikan semua bahan2 tercemar dapat dikeluarkan dari bahan2 mentah yang kita dah beli. cuci hanya membersihkan luaran bukan dalaman.
Sebab itulah dengan teknologi, BIOZONE FOOD PURIFIER dicipta bagi membersihkan bahan2 mentah dari dalam. Supaya apa yg kita akan masak bagi keluarga kita benar2 menyihatkan dan selamat untuk di makan

Thursday, March 26, 2015

GARLIC@BAWANG PUTIH

KELEBIHAN BAWANG PUTIH


ANTIBAKTERIA 
Bawang putih terkenal dengan sifat antibakteria dan antivital. Ia membantu kawal jangkitan bakteria, wabak penyakit berjangkit, kulat dan jangkitan cacing. Bawang putih segar dipercayai boleh membantu mengelakkan keracunan makanan denganmembunuh bakteria seperti E. coli dan Salmonella enteritidis


MERAWAT JANGKITAN KULIT
Bahan kimia yang terdapat dalam bawang putih mampu rawat jangkitan pada kulit seperti ringworm


MENGURANGKAN TEKANAN DARAH
Angiotensin II adalah sejenis protein yang bantu saluran darah mengembang dan meningkatkan tekanan darah. Allicin, bahan kimia dalam bawang putih bantu elakangiotensin II berfungsi dan bantu rendahkan tekanan darah. Polysulphides, bahan kimia yang ada dalam bawang putih ditukarkan kepada bentuk gas dipanggil hydrogen sulphide oleh sel darah merah. Hydrogen sulphide membesarkan saluran darah dan bantu kawal tekanan darah


MELINDUNGI JANTUNG
Bawang putih melindungi jantung dari masalah kardiovaskular seperti serangan jantung dan atherosclerosis. Ciri-ciri perlindungan ini boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor. Melalui faktor umur, arteri semakin lama semakin sukar mengembang. Bawang putih boleh kurangkan masalah ini dan mungkin boleh bantu lindungi jantung dari kesan buruk radikal bebas.  Bahan kimia yang mengandungi ciri sulfur dalam bawang putih mampu elak saluran darah dari tersumbat dan melambatkan prosesatherosclerosis(arteri mengeras). Ciri-ciri anti gumpal pada bahan kimia dlm bawang putih elak gumpalan terjadi dalam saluran darah.


MERENDAHKAN PARAS KOLESTROL
Bawang putih boleh merendahkan paras triglycerides darah dan kolestrol dan kurangkan pembentukan plak arteri


MELAWAN ALERGI
Bawang putih dikenali dengan ciri-ciri anti radang. Ia membantu badan melawan alergi. Ciri-ciri ini adalah terhasil dari diallyl sulphide dan thiacremonone. Bawang putih didapati boleh meningkatkan keberkesanan kepada radang alergy rhinitis. Jus Bawang putih mentah boleh digunakan untuk menghilangkan kegatalan pada ruam atau gigitan serangga

.
DIABETES
Bawang putih meningkatkan penghasilan insulin dan mengawal paras gula dalam darah pesakit diabetes.

MENGURANGKAN RISIKO BARAH
Pengambilan bawang putih setiap hari didapati boleh mengurang risiko terkena barah. Ia ada ciri-ciri anti barah kerana terdapat allyl sulphides ada dalam bawang putih. PhlP, sejenis heterocyclic amine (HCA) adalah bahan yang dikaji meningkatkan risiko barah payu dara dikalangan wanita. Menurut satu kajian, diallyl sulphide didapati di dalam bawang putih boleh menghalang pembentukan/penukaran PhlP kepada karsinogen


MENINGKATKAN FUNGSI IRON
Ferroportin adalah protein yang bantu dalam penyerapan dan pembebasan iron.Diallyl sulphides dalam bawang putih tingkatkan penghasilan ferroportin dan bantu tingkatkan fungsi iron


MENGAWAL PENGHASILAN LEMAK/MEMBANTU MENGAWAL BERAT BADAN
Banyak kajian mendapati obesiti juga adalah salah satu radang peringkat rendah untuk jangka masa yang lama. Menurut kajian juga, bawang putih boleh bantu kawal penghasilan sel lemak dalam badan. Pre-adipocytes ditukar ke sel lemak melalui sistem radang. Ciri-ciri anti radang di dapati dalam bawang putih boleh bantu elak pertukaran ini. Ia mungkin boleh elak penambahan berat badan.

Penggunaan bawang putih setiap hari boleh mengurangkan kebarangkalian terkena demam dan selsema. Ia mempunyai ciri-ciri antibakteria dalam merawat tidak selesa pada tekak. Bawang putih juga mengurangkan jangkitan pada saluran pernafasan dibahagian atas. Ia juga membantu mengurangkan masalah asma dan susah nak bernafas menyebabkan ia menjadi bahan yang amazing

"Banyak kebaikan bawang putih ni.Tapi bukan semua orang "lalu" makan bawang nie. Paling mudah carik supplement berasaskan bawang putih mcm HAI-O GARLIC ni. Senang jer nak makan, 2biji /2kali sehari . tu jer. kak engku makan ni sejak 2mnggu lepas sebab tak sihat , doktor diagose irregular heart beat due to silap makan ubat asthma. Tak der ubat u, just rehat and no worries. Tu pesanan doktor. Tengok2, belek2 baca2 baru perasan haio pun ada jual supplement berasaskan bawang putih. Alhamdulillah..makan supplement ni sedikit sebanyak membantu.Selain dari tu, elok gak untuk kluarkan angin..sendawa jer"

Hai-O Garlic
RM38/80 Biji