LELAKI & PERUT BUNCIT


Soal Jawab bersama Pof Madya Dr. Shaiful Bahari Ismail – Pakar perunding perubatan keluarga (kesihatan lelaki) Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian, Kelantan.Ramai orang kerap bergurau dengan mengatakan perut buncit ini tanda bahagia atau tanda kemewahan tetapi yang pastinya perut buncit telah terbukti secara saintifik berkait rapat dengan banyak masalah kesihatan termasuklah masalah jantung. Lemak yang berkumpul di bahagian tengah badan ini boleh menghasilkan beberapa jenis hormon yang merbahaya kepada badan dalam situasi tertentu. Antaranya ialah adipokines (hormon lemak) yang terdiri daripada visfatin, leptin, adiponectin dan resistin. Resistin umpamanya dapat menyebabkan rintangan badan terhadap insulin. Individu yang mempunyai lemak di abdomen akan menghadapi kurang sensitiviti terhadap insulin, seterusnya mengakibatkan kencing manis - diabetis jenis kedua (diabetis mellitus type II). Sebab inilah banyak orang yang menghadapi masalah perut buncit terpaksa juga menghadapi diabetis mellitus (kencing manis). Semakin buncit perut menandakan seseorang itu semakin tidak sihat. Perut buncit merupakan kriteria utama sebelum seseorang itu dilabelkan mendapat sindrom metabolik yang berkait rapat dengan penyakit-penyakit seperti diabetes mellitus, hipertensi, masalah jantungdan sebagainya.
Cara bagi mengatasi masalah perut buncit adalah dengan menjaga pemakanan yang baik dan melakukan senaman secara konsisten . 

Sekiranya lelaki boleh menjaga pemakanannya sendiri, rajin bersenam..masalah PERUT BUNCIT ini tidak akan berlaku. Bolehkah dari makan 2pinggan penuh nasik berlauk, 3xsehari ditukar kepada menu2 diet? Bolehkah pergi bersenam setiap hujung minggu. Semua memerlukan komitment yang tinggi. PENYELESAIAN PALING MUDAH, PAKAI BENGKUNG PREMIUM BEAUTIFUL kerana ianya boleh membantu mengawal pengambilan makanan dan seterusnya membantu proses pembakaran lemak. PAKAI BENGKUNG, MINUM LACTOLITE ~ untuk melawaskan, mengeluarkan sisa2 buangan dalam usus, MINUM GARAM BULUH ~ untuk mengeluarkan semua toksid2 dlm badan. 


INFRA RED YANG TERDAPAT PALING BANYAK DI BENGKUNG PREMIUM BEAUTIFUL . BENGKUNG PREMIUM BEAUTIFUL DAPAT :-
1) meratakan perut yang buncit
2) menurunkan berat badan
3) melegakan sakit belakang
4) memperbetulkan posture
5) menghilangkan migrain..ni lee rupanya mcm mana org lelaki pakai bengkung...segan nak pakai siang..bleh dipakai waktu mlm....JANGAN MALU nak pakai. walaupun Premium Beautiful nie direka untuk perempuan tetapi lelaki juga boleh mendapat kebaikan dari bengkung Premium Beautiful. 

Untuk lelaki2 yang NAK KURANG BUNCIT,. TAMBAH SIHAT. *call now call now, 013-3428074

No comments: